COLOMBIA Santa Rita Huila 100% ARABIKA ZRNKOVÁ KÁVA
Detailní popis produktu
Země/region: Kolumbie, Huila
Pěstitel: Sdružení farmářů Asopcafa
Grade: EXC.EP FW Organic
Zpracování: Plně promytá
Odrůda: Castillo, Catua, Caturra, Typica
Chuťový profil: Čokoláda, švestky
Vhodná pro přípravu: Espresso, French press, Hario V60, Chemex, Aeropress, Clever dripper, Vacuum pot.
Doporučená příprava
Espresso:
- množství kávy: 9 g (singl), 19 g (double)
- teplota vody: 90 - 94 °C
- Výsledná váha nápoje: 20 g (singl), 42 g (double)
- Extrakce: 25 - 28 vteřin
Filtrovaná káva:
- 60 g kávy / 1 l vody
- teplota vody: 92 °C
Popis:
Huila je jedním z nejznámějších kávových regionů v Kolumbii. Nachází se na jihozápadě země, na úpatí kolumbijských And. Regionem protéká řeka Magdalena, největší kolumbijská řeka, která zajišťuje dostatek vody pro pěstování kávy i její zpracování. Místí půda je typicky pro Andy sopečná.
Asopcafa (The Asociación de Productores, Transformadores y Exportadores de Café Del Municipio de Aipe) je mladá organizace, založená v roce 2013, sdružující 88 farmářů z obce Aipe. Farmáři usilují o podporu zemědělství (především pěstování kávy) jako prostředku lidského rozvoje v regionu. Každý člen Asopcafa hospodaří v průměru na ploše 3,5 ha a zodpovídá za sklizeň a zpracování své úrody. Káva se sklízí ručně, selektivně - nezralé třešně jsou ponechány na keři dozrát. Následně se třídí, aby se odstranily poškozené nebo ne zcela zralé třešně. Poté jsou zrnka z třešní vyloupnuta a přibližně na 30 hodin jsou ponechána fermentovat ve vodních nádržích. Fermentace ze zrnek odstraní zbytky dužiny a zrnka jsou následně znovu promyta čistou vodou. Káva se poté suší v zastřešených stanech přibližně 12 - 18 dnů, nebo až vlhkost zrn klesne na 12%.