Detailní popis produktu
Země/region: Burundi, Kayanza
Okres: Kayanza
Farma: Mycí stanice Nemba
Společnost: Greenco Coffee
Typ produkce: Družstevní stanice, 3113 malých družstevníků
Velikost farem: průměrně 150 keřů
Nadmořská výška: Mycí stanice 1.313 m.n.m., Farmy 1.700 m.n.m.
Zpracování: Naturální
Sklizeň: březen - červenec 2020
Odrůda: Red Bourbon
Chuťový profil: Hroznové víno, citróny, vanilka
Vhodná pro přípravu: Espresso, French press, Hario V60, Chemex, Aeropress, Clever dripper, Vacuum pot.
Doporučená příprava
Espresso:
- množství kávy: 9 g (singl), 20 g (double)
- teplota vody: 90 - 92 °C
- Výsledná váha nápoje: 21 g (singl), 42 g (double)
- Extrakce: 25 - 28 vteřin
Filtrovaná káva:
- 65 g kávy / 1 l vody
- teplota vody: 90 °C
Popis:
Mycí stanice Nemba leží v severním regionu Kayanza. Každá z místních stanic v této oblasti je vedena agronomem, který dohlíží na správnost zemědělských postupů a vzdělání zemědělců. Jejich spolupráce s kávovými producenty zajišťuje dostupnost nových zemědělských nástrojů. Agronom také pomáhá farmářům určit a implementovat postupy, které nejlépe vyhovují konkrétním podmínkám růstu jejich kávovníků.
Farmy v Burundi jsou malé, obvykle na nich najdete okolo 200-250 keřů. Výnos z jednoho keře je okolo 1,5 kg třešní, takže průměrný farmář v Burundi sklidí pouze okolo 200 - 300 kg kávy ročně. Všichni farmáři pod stanicí Nemba patří mezi nejmenší producenty, každý z nich pečuje v průměru o 150 keřů kávovníku. Farmy leží v nadmořské výšce nad 1.700 m.n.m.
Mnoho zemědělců má keře starší než 50 let, ale s ohledem na malé pozemky k obhospodařování je obtížné vyřadit část produkce na dobu tří až pěti let, než začnou plodit nově vysázené rostliny. Aby farmáře v obnově farem podpořili, Bugental zakládá kávovníkové školky a sazenice farmářům prodává za cenu nákladů. V mycí stanici mohou farmáři získat také organická hnojiva, vyráběná z kompostovaných slupek kávových třešní.
Během sklizně je káva sbírána selektivně. Díky ručnímu sběru mohou být nezralé třešně ponechány na keřích dozrát a sbírají se pouze zcela zralé plody. Farmáři mohou třešně ihned po sklizni přinést přímo do mycí stanice Nembo, nebo na jedno z 12 sběrných míst, rozmístěných po kraji. Na všech místech dostanou farmáři za svou sklizeň zaplaceno stejně, náklady na dopravu do mycí stanice hradí Greenco. Třesně se zde následně ručně třídí a zpracovávají. Kontrola kvality probíhá i po zpracování kávy. Káva se znovu ručně třídí a pro zajištění nejvyšší kvality je zrno kontrolováno také pod UV světlem. UV světlo odhalí také defekty, které nejsou pouhému oku viditelné.