Burundi Nemba 100% ARABIKA ZRNKOVÁ KÁVA

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 4
 

Burundi je vhodná na přípravu espressa či filtrované kávy. 

Čerstvě pražená, výběrová kávy. 

Penerini coffee roastery

Cena od 155,65 Kč bez DPH
od 179 Kč
Značka Penerini Coffee
Kategorie Čerstvě pražená káva
Zvolte variantu
Burundi 150 150 g Skladem (na prodejně v Brně) 179 Kč
155,65 Kč bez DPH
   
Burundi 300 300 g Skladem (na prodejně v Brně) 359 Kč
312,17 Kč bez DPH
   
Burundi 500 500 g Skladem (na prodejně v Brně) 499 Kč
433,91 Kč bez DPH
   
Snímek obrazovky 2021 12 10 v 23.17.33 1000 g Skladem (na prodejně v Brně) 999 Kč
868,70 Kč bez DPH
   
 

Země/region: Burundi, Kayanza

Okres: Kayanza
 
Farma: Mycí stanice Nemba
 
Společnost: Greenco Coffee
 
Typ produkce: Družstevní stanice, 3113 malých družstevníků
 
Velikost farem: průměrně 150 keřů
 
Nadmořská výška: Mycí stanice 1.313 m.n.m., Farmy 1.700 m.n.m.
 
Zpracování: Naturální
 
Sklizeň: březen - červenec 2020
 
Odrůda: Red Bourbon
 
Chuťový profil: Hroznové víno, citróny, vanilka
 
Vhodná pro přípravu: Espresso, French press, Hario V60, Chemex, Aeropress, Clever dripper, Vacuum pot.
 
 
Doporučená příprava
 
Espresso:
 
  • množství kávy: 9 g (singl), 20 g (double)
  • teplota vody: 90 - 92 °C
  • Výsledná váha nápoje: 21 g (singl), 42 g (double)
  • Extrakce: 25 - 28 vteřin
 
Filtrovaná káva:
 
  • 65 g kávy / 1 l vody
  • teplota vody: 90 °C

 

Popis:

Mycí stanice Nemba leží v severním regionu Kayanza. Každá z místních stanic v této oblasti je vedena agronomem, který dohlíží na správnost zemědělských postupů a vzdělání zemědělců. Jejich spolupráce s kávovými producenty zajišťuje dostupnost nových zemědělských nástrojů. Agronom také pomáhá farmářům určit a implementovat postupy, které nejlépe vyhovují konkrétním podmínkám růstu jejich kávovníků. 

Farmy v Burundi jsou malé, obvykle na nich najdete okolo 200-250 keřů. Výnos z jednoho keře je okolo 1,5 kg třešní, takže průměrný farmář v Burundi sklidí pouze okolo 200 - 300 kg kávy ročně. Všichni farmáři pod stanicí Nemba patří mezi nejmenší producenty, každý z nich pečuje v průměru o 150 keřů kávovníku. Farmy leží v nadmořské výšce nad 1.700 m.n.m. 

Mnoho zemědělců má keře starší než 50 let, ale s ohledem na malé pozemky k obhospodařování je obtížné vyřadit část produkce na dobu tří až pěti let, než začnou plodit nově vysázené rostliny. Aby farmáře v obnově farem podpořili, Bugental zakládá kávovníkové školky a sazenice farmářům prodává za cenu nákladů. V mycí stanici mohou farmáři získat také organická hnojiva, vyráběná z kompostovaných slupek kávových třešní.

 Během sklizně je káva sbírána selektivně. Díky ručnímu sběru mohou být nezralé třešně ponechány na keřích dozrát a sbírají se pouze zcela zralé plody. Farmáři mohou třešně ihned po sklizni přinést přímo do mycí stanice Nembo, nebo na jedno z 12 sběrných míst, rozmístěných po kraji. Na všech místech dostanou farmáři za svou sklizeň zaplaceno stejně, náklady na dopravu do mycí stanice hradí Greenco. Třesně se zde následně ručně třídí a zpracovávají. Kontrola kvality probíhá i po zpracování kávy. Káva se znovu ručně třídí a pro zajištění nejvyšší kvality je zrno kontrolováno také pod UV světlem. UV světlo odhalí také defekty, které nejsou pouhému oku viditelné.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: